IV. Özürlüler Şurasında Özürlü Dostu İstihdam Arayışları

 

IV. Özürlüler Şurası kapsamında özürlü işgücünün istihdamına ilişkin önemli öneriler sunan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seyyar, “ÖZÜRLÜ DOSTU AKTİF İSTİHDAM POLİTİKALARI”nın temel açılımlarını açıkladı.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seyyar, özürlü dostu aktif istihdam politikalarına ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Bu kapsamda, özürlüler iş yerinde psiko-sosyal terörden korunmalı'' dedi. Seyyar, ''istihdam'' ana temasıyla toplanan 4. Özürlüler Şurası'nda engelli istihdamının arttırılması için çeşitli önerilerde bulundu. Engellilerin ihtiyacına cevap verebilecek milli istihdam politikasının bulunmamasının, engelli istihdamında karşılaşılan sorunların başında geldiğini vurgulayan Seyyar, engelli iş gücünün emek piyasasına daha fazla katılmasını sağlayan, bu sırada ortaya çıkacak sorunlara karşı önleyici ve koruyucu önlemler almayı amaçlayan ''özürlü dostu aktif istihdam politikalarına'' ihtiyaç olduğunu söyledi.

Evde Çağrı Merkezi Hizmeti

Prof. Seyyar, İŞKUR'un engellilere yönelik mesleki beceri ve vasıflı iş gücü yetiştirme kursları açmasının, il istihdam kurullarında engelli sivil toplum örgütü temsilcileriyle işçi ve işveren temsilcilerine yer verilmesinin özürlü dostu istihdam politikalarındaki önemine işaret etti. Alternatif istihdam yöntemlerinden biri olan esnek çalışma uygulamalarının özürlü iş gücünün özelliklerini içine alacak şekilde yeniden düzenlenmesini öneren Seyyar, ağır dereceli engelliler için işletmeler adına ''evde call center'' projelerinin geliştirilebileceğini kaydetti. Seyyar, ''Önemli meblağlara ulaşan işsizlik fonu ve özürlüler fonu, özürlü iş gücünün emek piyasasındaki istihdamında ve korumalı iş yerlerinin açılışında kullanılmalı ve bu alanda yatırım yapmak isteyen özel sektöre bu kaynaklardan maddi ve teknik destek verilmeli'' diye konuştu.

Özürlü Dostu İş ve Meslek Analizleri Yapılmalı

Prof. Seyyar, “Engellilere mesleki eğitimde,emek piyasasına katılımda ve girişimcilikte fırsat eşitliği tanınmasının ve çalışma hayatında pozitif ayrımcılık yapılmasının aktif istihdam politikalarının temelini oluşturduğunu'' söyledi. Engellilerin güvenli ve sağlıklı çalışma şartlarına sahip olmasının önemine işaret eden Seyyar, ''Özürlü iş gücü, iş yerinde psiko-sosyal terörden korunmalı'' dedi.

Engelli istihdam etmekte tereddütü bulunan işverenlere meslek sahibi engelli iş gücünün özellikleri ve performanslarının tanıtılması gerektiğini dile getiren Seyyar, İŞKUR'un kendi bünyesinde korumalı iş yerleri açarak, özel sektöre örnek olabileceğini kaydetti.

Sanayi, hizmetler ve tarım sektöründeki iş yerlerinin envanterinin çıkarılmasının, engelli iş gücüne yönelik mesleki rehabilitasyonda bir yol haritası oluşturacağını vurgulayan Seyyar, ''Envanter çalışmasıyla iş yerlerinin ihtiyacı olan iş gücünün nitelikleri belirlenmeli, sipariş üzerine iş gücü yetiştirme yoluna gidilmeli'' değerlendirmesinde bulundu.

Seyyar, İŞKUR'un engellilerin uyum sorunlarını azaltacak, işte süreklilik ve kariyer sağlamalarına yardımcı olacak mesleki rehberlik, danışmanlık ve iş koçluğu gibi hizmetler sunması gerektiğini belirten Seyyar, iş yerlerinin de engelli çalışanlara yönelik entegrasyon programları hazırlamasını önerdi.

Korumalı İş Yerleri Modeli…

En az bedeni güçle verimlilik elde etmek için gerekli çalışma şartlarını oluşturan ergonomi biliminin, özürlü istihdamında kullanılması gerektiğini vurgulayan Seyyar, ''İş yerlerindeki engellilerin verimliliğini artırmak için ergonomik yenilikler uygulanmalı. Özürlü iş gücüne yönelik ergonomi uzmanları yetiştirilmeli'' dedi.

Korumalı iş yerleri modelinin yaygınlaştırılmasının önemine değinen Seyyar, bu kapsamda, engelli işçilerin ücretlerinin bir kısmıyla sosyal sigorta prim ödemelerinin devletçe karşılanabileceğini, korumalı iş yerinin elde edeceği karın kurumlar vergisinden, iş yerinin ise çevre vergisinden muaf tutulabileceğini, bedelsiz yatırım yeri tahsis edilebileceğini anlattı.

Seyyar, engelli iş gücünün niteliğini arttıran ve engelli istihdamını kolaylaştıran özel mesleki rehabilitasyon merkezlerine de korumalı iş yerlerine uygulanan kolaylıkların sağlanması gerektiğini kaydetti. Özürlü dostu aktif istihdam politikası modelinin oluşturulmasında özürlü kota sisteminin esnekleştirilmesinin taşıdığı öneme değinen Seyyar, ''Kota sistemi işverenlerin cezalandırılmalarının yanı sıra teşvik edilmelerini de içerecek şekilde yeniden düzenlenmeli'' diye konuştu. (aa)

Kaynak
:http://www.isteinsan.com.tr/kariyerim/kariyer_yolunda/engelli_dostu_istihdam.html

 

Özürlüler Şurası İle İlgili Yorumlar

Veli, İbrahim; “Aktif Özürlüler Şurası”; Milli Gazete; 20.11.2009.