aliseyyar@sosyalsiyaset.net

 

 

 

Makaleler ;

<<<Sosyal Bakım Makaleleri

SOSYAL BAKIM EĞİTİMİ KAPSAMINDA OLUŞAN SOSYAL MESLEKLER VE ANA BİLİM DALLARI

 

 

Sosyal bakım mesleğinin kapsamına aile, yaşlı, hasta ve(ya) özürlülere yönelik uzun dönemli veya geçici bakım ve destek hizmetleri girmektedir. Sosyal bakım hizmetlerinin sunumunda kişinin biyolojik, fiziksel ihtiyaçlarının yanında psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarının da olduğu dikkate alınarak, hizmet plânlamasının yapılması esastır. Sosyal bakım hizmetleri, gerek bilimsel, gerekse meslekî açıdan birçok disiplin ve çalışma alanı ile yakından ilgilidir. Bakıma muhtaç kişinin demografik ve şahsî özelliklerinin yanında yaşlılık, hastalık veya özürlülük türüne göre de farklı branşların elemanlarına veya bu branşlarda eğitim almış sosyal bakıcılara ihtiyaç vardır. Örneğin bakıma muhtaç yaşlıların (hastaların) bakım ihtiyacı, Gerontoloji ve Geriatri (Sosyal Tıp ve(ya) Sağlık Psikolojisi) disiplinlerinin temel eğitimini almış sosyal bakıcı tarafından karşılanması isabetli olacaktır.[1]

Yaşlı Bakıcılığı

Sosyal bakım mesleği kapsamında yaşlı bakıcısı olmak isteyen öğrencilere, özel olarak korunmaya muhtaç olan yaşlılara yönelik profesyonel bakım hizmetleri eğitimi verilmektedir. Bakım hizmetleri eğitimi kapsamında öğrencilere temel bakım ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili bilgilerin yanında psiko-sosyal ve rehabilite edici tecrübeler de aktarılmaktadır. Öğrenciler, meslekî eğitim dönemleri içinde yaşlıların kişisel ihtiyaç ve arzularına uygun bakım programlarının plânlanması, kaydı ve uygulaması ile ilgili temel bilgileri öğrenmektedirler. Meslekî eğitimin ana dalları içinde başta bakım bilimi olmak üzere, sağlık ve hastalık bilimi, sağlık psikolojisi, sosyoloji, gerontoloji, geriatri ve sosyal hukuk yer almaktadır.

Yaşlı bakıcılık eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, genelde sağlık hizmetleri veren yataklı veya yarı yataklı kurumlarda, geriatrik rehabilitasyon kliniklerinde, geronto-psikiyatrik merkezlerde, eve dönük bakım hizmetleri veren sivil toplum kuruluşlarında ve özel şirketlerde çalışmaktadırlar.

Yaşlı bakıcılığı alanında meslekî eğitim almak isteyenlere esnek imkânlar sunulmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: 1.) En az 10 yıl örgün eğitim almış olmak veya 2.) En az 9 yıl temel eğitim almış olmanın ötesinde a) Bir yıl meslek okulunda başarı ile okumuş olmak veya, b) İki yıl başarı ile meslekî eğitim görmüş olmak veya c) Üç yıllık meslekî tecrübe veya d) Askerlik hizmeti yerine bakım alanında sivil hizmette bulunmuş olmak veya e) Ev idaresi çerçevesinde iki yıl bir çocuğa bakmış olmak.

Yaşlı bakıcılığı eğitimi, 3 yıllık meslek ihtisas okullarında verilmektedir. Eğitim programlarının önemli bir kısmı, pratik tecrübe kazanabilmek için, staj yoluyla yaşlı bakım merkezlerinde, hastanelerde ve huzurevlerinde gerçekleştirilmektedir. Yaşlı bakıcılığı eğitiminden, yukarıda belirtilen şartları yerine getiren ve 17 ile 50 yaş grubuna mensup olan herkes yararlanabilmektedir. Bu meslek eğitimini tercih eden öğrencilere, meslekî eğitim aldıkları dönemler için, ilk yıl için 700 Euro, ikinci yıl için 755 Euro ve üçüncü yıl için 850 Euro verilmektedir. Öğrencilere ayrıca maddî teşvik sağlanması, bu mesleğe ne kadar ihtiyaç duyulduğunun bir işaretidir.

1.6.2.2. Hasta Bakıcılığı (Hemşirelik)

Hasta Bakıcılığı eğitiminde öğrenciler, özellikle kronik hastalıkların mahiyetini, mümkünse tedavisini ve bunlardan nasıl korunması gerektiğini öğrenmektedirler. Bu çerçevede öğrencilere, hastaların, durumlarına uygun bir şekilde bilinçli bakımlarını temin edecek gerekli teorik ve pratik bilgiler verilmektedir. Teşhis ve tedavi öncesi ve sonrasına ait süreçlerde hekimlerin öncülüğü ve direktiflerinde ifa edilmesi gereken hazırlık ve asistanlık gibi hizmetlerin sorumlu bir şekilde gerçekleştirilmesine yönelik bilgilerin öğrencilere verilmesi, eğitimin temel hedeflerindendir. Hastanın, uygun psiko-sosyal ortamda tedavi görmesi ve sağlığına uygun tutum ve davranışta bulunması, hasta yakınlarının bilgilendirilmeleri ve teselli edilmeleri, hasta bakıcısının temel görev alanlarına girmektedir.

Hasta bakıcılığı mesleğinin müfredatında tıbbî-sosyal bakım, hastalık, hijyeni, tıbbî mikro-biyoloji, beslenme, sağlık psikolojisi, sosyoloji, pedagojik ve rehabilitasyon gibi temel dersler bulunmaktadır. 3 yıllık meslekî eğitim çerçevesinde hastanelerde 1 yıl pratik eğitim verilmektedir. Hasta bakıcılar, hastanelerin hemen hemen her birimde görev almaktadırlar. Ayrıca huzurevleri, bakım merkezleri ve özürlüler rehabilitasyon merkezlerinde de görev alabilmektedirler. 10 yıllık temel eğitimini tamamlamış veya hemşire asistanlığı mesleğini elde etmiş olan öğrenciler, meslek ihtisas okullarında ücret mukabilinde hemşirelik eğitimi alabilmektedirler.

1.6.2.3. Aile Bakıcılığı

Aile bakıcılığı eğitimi almak isteyen öğrencilere ağırlıklı olarak pedagojik ve psikolojik içerikli dersler verilmektedir. Aile ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte yetiştirilen öğrenciler, ev idaresi, ev ekonomisi, sağlıklı beslenme, aşçılık, temel tıbbî ve psiko-sosyal bakım alanı ile ilgili bilgiler edinmektedir.

Görev olarak aile bakıcıları, değişik psiko-sosyal sebeplerden dolayı yoğun baskı ve stres altında olan ailelere ev işlerinin yürütümünde profesyonel anlamda sosyal ve fizikî destek sağlamaktadır. Özellikle aile içinde ciddî anlamda bakıma muhtaç yaşlı veya özürlü bir ferdin bulunması, çocukların özellikle beslenmeleri yönünden ihmali, aile fertlerinden herhangi birisinin evinde geçici olarak hastalanması ve ev hizmetlerini ifa edememesi, hastaneye kaldırılması veya iş nedeniyle evinden belirli bir süre için uzaklaşması gibi sebeplerden dolayı aile bakıcılarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Örgün eğitimden sonra daha çok meslek ihtisas okullarında verilen aile bakıcılığı eğitimi, genelde 2 veya 3 yıl sürmektedir. Eğitim döneminde ayrıca meslekî alıştırmaya yönelik bir yıllık çalışma şartı da aranmaktadır.

Çalışan öğrencilere her ay ücret de verilmektedir (1090 EURO). Almanya’da 18 ile 35 yaş arasında olan herkes, aile bakıcılığı eğitimi alabilmektedir.

Ergo-Terapi (Meşguliyet Terapisi)

Ergo-terapi eğitimini almak isteyen öğrencilere, çocuk sağlığı, psikiyatri, madde bağımlılığı ve kazazedelerin rehabilitasyonu gibi değişik tıbbî tedavi ve rehabilitasyon alanlarında uygulanmaya müsait ergo-terapoytik yöntemler öğretilmektedir. Böylece örneğin kişilerin motor becerileri veya idrak-duyu kapasiteleri iyileştirilebilmekte veya yeniden kazandırılabilmektedir. Buna uygun olarak da müfredatta anatomi, hastalıklar, çalışma tıbbı, psikoloji, pedagoji ve özürlüler eğitimi gibi dersler bulunmaktadır

Ergo-terapistler, hastalık, kaza veya gelişim bozukluklarından dolayı motor, duyu organları, aklî veya ruhî kabiliyetlerinde sorunlar yaşayan veya engellerle karşı karşıya gelen hastaları ve özürlüleri tedavi etmektedir. Tıbbî ve meslekî rehabilitasyon programları çerçevesinde hastaların özel durumlarına göre aktivite programları hazırlanmaktadır. Üretime yönelik kullanılan değişik maddeler (toprak, odun, taş, seramik vb.) sâyesinde hastaların hem psiko-sosyal, hem de el becerileri gibi fonksiyonel becerileri geliştirilmek istenmektedir. 1 yıl pratik eğitim olmak üzere toplam 3 yıl devam eden ergo-terapi eğitimi, meslek ihtisas okullarında verilmektedir. Yıllık kayıt bedeli genelde 350 EURO’dur. Bazı meslek ihtisas okulları, 18 yaşını doldurmuş, en az 10 yıl örgün eğitim görmüş öğrencilere ayrıca giriş imtihanı uygulamaktadır.

Fizyo-Terapi

Fizyoterapi uzmanı olmak isteyen öğrencilere, anatomi dersleri çerçevesinde insan beden yapısının özellikleri, işleyişi ve hareket mekanizması öğretilmektedir. Bedensel bozukluklar ve fonksiyonel arızaların sebeplerinin yanında hareket edebilirlik ile insan şahsiyeti arasındaki bağlar ele alınmakta ve değerlendirilmektedir. Ağırlıklı olarak da bedenî rahatsızlıkların giderilmesindeki yöntemlerin (Masaj; Su terapisi; Nefes alma teknikleri) üzerinde durulmakta ve güneş, hava, su, ışınlama ve masaj gibi alternatif tıbbî tedavi ve rehabilitasyon metotlarının geliştirilmesi yönünde bili ve tecrübeler aktarılmaktadır.

Fizyoterapistler, özellikle sakatlanma, özürlülük, yaşlılık veya her hangi bir hastalıktan dolayı bedenî hareket kapasitesini yitirmiş kişilerle ilgilenmekte ve bunların tıbbî yönden rehabilite edilmelerini sağlamaktadır. Tıbbî rehabilitasyon programları çerçevesinde örneğin hareket eksersizleri tespit edilmektedir. Fizyoterapistler, kişinin bunları yüksek motivasyonla uygulaması yönde gerekli manevî atmosferi de oluşturmaktadır.

Genelde 17 yaşını tamamlamış, 10 yıl örgün eğitim almış öğrenciler, 1 yıl pratik eğitim olmak üzere 3 yıllık meslek ihtisas okullarında yılda 350 Euro kayıt ücreti vermek şartıyla fizyoterapist eğitimi alabilmektedir.

Mânevî Terapi (Sosyal İlahiyat)

Sosyal İlahiyat, ilahiyat (din eğitimi) ve sosyal hizmetler (sosyal pedagoji ve sosyal çalışma) bilimlerinden oluşan bir bilim ve meslek dalıdır. Sosyal İlahiyatçı öğrenciler, sosyal hizmet uzmanlarına verilen temel dersleri almak mecburiyetinde oldukları gibi, din pedagojisi, psikolojisi ve ahlâkı gibi konular hakkında da bilgi sahibi olmaktadırlar.

Sosyal İlahiyatçı olarak yetiştirilen öğrenciler, eğitimleri sonunda hem dinî eğitim, hem de sosyal pedagoji ve sosyal çalışma alanında kalifiyeli eleman olarak çalışabilmektedir. Sosyal İlahiyatçılar, gerek kiliselere ait sosyal kurumlarda, gerekse devletin değişik sosyal hizmet kurumlarında ya sosyal hizmet uzmanı ya din adamı (ilahiyatçı) olarak veya her iki fonksiyonu birlikte üstlenerek görev alabilmektedir.

Özellikle ölümcül bir hastalığa yakalanmış hasta ve hasta yakınları ile ilgilenmek, onlara “ölüme refakat hizmetleri” kapsamında manevî telkin ve destek hizmetleri vermek, intihara meyilli kişilerin manevî dünyalarını tamir etmek, aile içi şiddete maruz kalmış aile fertlerine manevî destekli psiko-sosyal yardımlarda bulunmak, modern hayat ile örf ve gelenekler arasında kalmış ve manevî boşluklara itilmiş gençlerin sorunlarına çözüm üretmek, hapishanede yatmakta olan mahkumların manevî ihtiyaçlarını karşılamak ve genelde dinî yönden sapma gösteren ve bunalımlara girmiş kişilere manevî rehabilitasyon hizmetleri sunmak Sosyal İlahiyatçıların görev alanlarına girmektedir.

Sosyal İlahiyat eğitimi, meslek liseleri ve üniversitelerin yanında kilise ve dinî cemaatlere ait olan 4 yıllık Meslek (Teoloji) Yüksek Okullarında da verilmektedir. Bu okullarla kayıt yaptırabilmek için, genelde 10 yıllık örgün eğitimin dışında sosyal veya dinî hizmetler alanında en az bir yıl gönüllü veya görevli olarak çalışma şartı aranmaktadır.

Almanya’da yaklaşık olarak 35 bin sosyal ilahiyatçı (Seelsorger) değişik sosyal alanlarda faaliyet göstermektedir. Bunlardan % 40’i meslek liselerinden, % 10’u Meslek Yüksek Okullarından ve % 27’si ise Üniversitelerden mezundur.

Özel Eğitim

Özürlü çocukların eğitimini sağlamayı ve kişisel becerilerini geliştirmeyi amaçlayan özel eğitim kapsamında teorik ve pratik olarak pedagoji, temel tıbbî bilgiler, psikoloji, psiko-patoloji, psikiyatri, sosyoloji, sosyal hukuk, bakım, sosyal hukuk, din ahlâkı, bilgisayar, özel eğitimin yöntemleri ve yaratıcı aktiviteleri (müzik, spor, el becerileri, oyun, eğlence vb.) dersleri verilmektedir.

Sosyal gelişim ve uyumlarını sağlamak maksadıyla özürlülere yönelik bireysel ve grup hâlinde gelişim programları plânlayan ve uygulayan özel eğitmenler, özel eğitim danışmanlık merkezlerinde, özel rehabilitasyon merkezlerinde, özürlü yurtlarında, korumalı işyerlerinde, özürlü kreşlerinde ve özel eğitim verilen (meslekî) kurum ve kuruluşlarda görev almaktadır.

Özel eğitim programları sunan bazı meslek liselerine kaydolunabilmek için, kişinin en az 9 yıl örgün eğitim almış ve 18 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir. 2 yıl süren eğitim sürecinde bir yıl da herhangi bir kurumda stajyer ve-fakat ücretli (ayda 1080 Euro) olarak çalışma mecburiyeti vardır. Bazı yüksek okullar, kayıt şartı olarak özürlü eğitimi alanında meslekî sertifikanın yanında 2 yıllık tecrübe aramaktadır. Dolayısıyla bu okullardaki kabul yaşı da en az 23’dür. Meslek Yüksek Okullarında sunulan Özel Eğitim programları ise genelde 4 yıl sürmektedir.

 

 

Kaynaklar:

Seyyar, Ali; Teorik ve Pratik Boyutuyla SOSYAL BAKIM, SHÇEK Yayınları; Ankara; 2005.