aliseyyar@sosyalsiyaset.net

 

 

 

Makaleler ;

<<<Sosyal Tarih Makaleleri

Osmanlı Yönetimi’nin Son Yıllarında

Selanik’te Sanayi ve Ticaret

 

Orhan Türker

 

19. yüzyılın ikinci yarısına kadar uluslar arası ticaret alanında pek ismi duyulmayan Selanik’in yıldızının parlamasına , dolaylı bir şekilde 1870 Alman-Fransız  savasının büyük etkisi olmuştur. Buna 1877/78 Osmanlı Rus Savaşı’ndan sonra 1878 Berlin Antlaşması ‘nın balkanlar‘a geçici de olsa getirdiği barış süreci eklenince , Selanik tarihinde görülen bir gelişme sürecine girmiştir. Selanik Avrupa’ya yakınlık ve kozmopolit nüfus yapısı avantajlarını kullanarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun diğer iki önemli sanayi ve ticaret merkezi olan İstanbul ve İzmir i bile geride bırakmaya başlamıştır. Selanik’te 1874 yılı ile Osmanlı yönetiminin sona erdiği 1912 Balkan Savaşı ‘ na kadar gecen süre içinde irili ufaklı 33 fabrika işletmeye açılmıştır.

            Ancak bu sayı  Müslüman iş adamı ve sermayesinin yeri yok denilecek kadar azdır. Batı ile sıkı ilişkiler içinde olan , ticaretten iyi anlayan birkaç yabancı dil bilen Museviler ve Rumlar , aynı zamanda birbirlerinin de amansız rakipleri olarak Selanik’te ticaret ve sanayi üzerinde söz sahibi olmuşlardır. Kentte kısa sürede gelişen sanayi dalları arasında iplik ve dokuma un,bira,kiremit ve tuğla,sabun tütün e sigara işletmeleri sayılabilir.

            Selanik’te 1871-1888 arasında demiryolu ile üs küp ve Belgrat‘a 1891-1894 arasında Dedeagaç Edirne İstanbul’a bağlanmıştır.şehirde mevcut olan Osmanlı bankasının yanı sıra, 1888’de Fransız ve Avusturya-Macaristan sermayesi ile Selanik bankası(bangue de salonique)kurulmuştur.Belçika sermayesi ile Selanik tramvayları Osmanlı şirketi (compagnie ottoane des tramvays de salonique),alman sermayesi ile Selanik-manastır demiryolu Osmanlı şirketi (societe du chemin de Fer Otomane Solanique-Monastir),Selanik-İstanbul demiryolu osmanlı şirketi (compagnie du Chemin de Fer Ottomaane Jonction Salonique-constantinople), Belçika sermayesi ile Selanik su şirketi (campagnie des eaux de salonique), Osmanlı Bankasının desteği ile Selanik limanını geliştirme amaçlı Osmanlı şirketi(societe ottomane d’exploitation du port de salonique) kurulmuş ve bunlara ait hisse senetleri piyasayı doldurmuştur.1852’den beri çok yetersiz ve ilkel durumda olan Selanik limanı,1897-1902 arasında yaptırılan dok , antrepo ve gümrük binaları ile çağdaş ihtiyaçları karşılayabilecek hale getirilmiştir.

            Bu dönem de Selanik’te kurulan belli başlı fabrikalar  su şekilde sıralanabilir: 

Osmanlı Regie İdaresi’ ne ait Tütün İşletme ve Sigara Fabrikası :1884langada yolu üzerinde ,dönemin en modern makinaları ile kurulan bu fabrikayı bir Fransız bir müdür yönetmekteydi ve çoğu kadın olmak üzere 400işci çalışmaktaydı.

 Allatini Un Fabrikası :Musevi asılı allatini ailesine ait ola bu fabrika ilk defa 1854yılında kurulmuştur. 1898yılında yanan fabrikanın yerine İtalyan mimar v. Poselli  tarafından daha büyük ve modern bir fabrika yapılmıştır. 200 işçinin çalıştığı ve günde 100 ton un imal edilebilen bu fabrika balkanların en büyük un fabrikası olarak şöhret yapmıştır.

            Allatini Kiremit ve Tuğla Fabrikası :aynı aileye ait olan bu fabrika 1880 yılında kurulmuştur.fabrikada kullanılan toprak ve kil, döşenen dekovil hattı ile Hortacı (Hortiyadis) Dağı’nın eteklerinden taşınmaktaydı. İyi  kalitesi ile Marsilya tuğla ve kiremitleriyle rekabet edebilen bu fabrikanın ürünleri , imparatorluk başkenti İstanbul da  da aranır ve kullanılır olmuştur. 400 işci çalıştıran bu fabrika yılda 500.000 kiremit ve 10.000.000 tuğla imal edebiliyordu.

              Torres-Mizrahi İplik Fabrikası: 1886 yılında kurulan ve “nouvelle filature” adı ile tanınan bu fabrika Torres ve Mizrahi  isimli iki Musevi ortağa aitti.400 işçi çalıştıran bu fabrika , Musevi sahiplerinin elinde kalarak 2.dünya savaşına   kadar üretim yapmıştır.

Torres ve Ortakları Dokuma Fabrikası:1905 yılında Torres, Fernandez  ve Mizrahi  tarafından kurulan bu fabrika, çadır bezi un çuvalı gibi kaba dokuma  türleri yapılmaktaydı.120işçi çalışan fabrika 2. Dünya Savaşı sırasında bombalanmış ve daha sonra yunanlılar tarafından satın alınmıştır.

 Turpali Kardeşler İplik Fabrikası: 1909 yılında turpali kardeşler isimli nausa’lı iki Rum tarafından kurulmuştur.100 işçi çalıştıran  fabrika ,iplik imalatında sadece Makedonya pamuğu  değil ;aydın ve adana bölgelerinden getirdiği pamuğu da kullanmaktaydı.

             Olimpos Bira Fabrikası : 1892yılında allatini, mizrahive fernandez isimli Museviler tarafından kurulmuştur. Yılda 44.000 galon bira imal eden fabrikanın ,ayrıca yılda 3000ton buz imal eden bölümü de bulunmaktaydı.

             Osmanlı Kumaş ve Bez Fabrikası Anonim Şirketi: 1910 yılında 20.000 Osmanlı lirası sermaye ile Musevi,dönme ve Türk ortaklar tarafından kurulmuştur.(Ahmet ve Yusuf kapancı, Sami telci, osman derviş, b.bensuan, g.yahel, s.amar).100 işçi çalıştıran bu fabrika 600 metre çuha ve 600 fes imal etmekteydi.1921 yılına kadar üretimini sürdürmüş,bu tarihte yunanlılar tarafından satın alınarak kumaş fabrikasına çevrilmiştir.

            Saias İplik ve Dokuma  Fabrikası  Selanik’in en eski fabrikalarından birisi olan bu tesis, 1879ylında Selanik Musevilerinden avram saias tarafından kurulmuştur.şehrin oldukça nüfuslu bir noktasında ,sahile ve beyaz kuleye yakın bir yerde olan bu fabrika 30 ağustos 1888 günü meydana gelen bir patlama sonucu 3 kişi ölmüş, 2’si ağır yaralı 27 kişi yaralanmıştır,patlamadan sonra fabrikanın şehrin bu kadar kalabalık nüfuslu bir yerinde bulunmasının yarattığı tehlike konusunda eleştiriler yapılmıştır.ancak sonuçta  ,600 kadar fakir Musevi ailesine iş sağlayan fabrikanın yerinde kalıp,çalışmasına göz yumulmuştur. 1890yangınınıda atlatan fabrika, 1917 yangını ile yok olmuştur.    

             Nusia Kardeşler Deri İşleme Fabrikası: 1907yılında Rum asıllı nusia kardeşler tarafından kurulan bu fabrikada 150 işçi çalışmaktaydı. Yılık 300.000 parçayı bulan üretimi ise;Makedonya dışında Arnavutluk,Anadolu ,Suriye ve Mısır da  Pazar bulabilmekteydi.

             Selanik Belediye Mezbahası: Osmanlı 9 yönetimindeki Selanik belediyesi tarafından 1896 yılında 1045 m bir alan üzerine inşa edilmiş, çağdaş sağlık koşullarına uygun olarak hizmet veren bir et kesim ve işleme merkeziydi. Bunların yanı sıra Osmanlı yönetiminin son yıllarında Selanik’ teki sokak ve caddelerin düzenlenmesi ve genişletilmesi için çalışmalar yapılmıştır.sadece 1893 yılında 43 kilometre uzunluğunda sokak ve cadde çalışması yapılmış;irili ufaklı 11 köprü inşa edilmiştir.

            İş Merkezleri ve Büyük Mağazalar: 1890 yangınından sonra, özellikle şehrin limana yakın bölgelerinde Osmanlı tipi eski hanlar yerlerini gösterişli neo klasik iş hanlarına(passage –stoa) bırakmaya başlamıştır. Denizcilik acentaları ,sigorta şirketleri tanınmış tüccar ve komisyoncular geleneksel Osmanlı çarşıları yerine ,bu tür iş yerlerini tercih etmeye başlamışlardır. Avrupa ile sıkı ilişkiler sonucu özellikle gayri Müslim halkın büyük bir hızla batı tarzı giyim,mobilya ve yaşam tarzına yönelmesi üzerine Goldenberg, Mayer Tiring, Stein gibi her türlü ithal malı ile dolu büyük mağazalar birbiri arkasına açılmaya başlamıştır. 

            Basın , Yayın, Matbaacılık: 1908’ de 2. Meşrutiyeti’nin sağladığı barış ve özgürlük ortamıyla birlikte, Selanik’te yayınlanmakta olan (Türkçe, Rumca, Bulgarca İbranice, İtalyanca, Fransızca, vs) gazete, dergi ve kitap sayısında büyük bir patlama olmuş ve matbaa işçiliği başlı başına önemli bir iş kolu haline gelmiştir.

             Selanik’te İşçi Hareketleri: Bünyesinde bunca fabrika ve işkolunu bulunduran çok uluslu Selanik’te 2. Meşrutiyetle birlikte işçi hareketleri de kendini göstermeye başlamıştır. 1908-1910 arasında şehirde 11 değişik sanayi dalı ve buralarda çalışan ,çeşitli ırklara mensup yaklaşık 10.000 işci bulunmaktaydı.1908’de Osmanlı devletinde yaşanan özgürlük ve kardeşlik atmosferinin  verdiği cesaretle Rum, Bulgar ve Musevi işçilerde oluşturulan ve az sayıda  da olsa Türkler tarafından da desteklenen “federasyon”isimli işçi kuruluşu kısa zamanda adını duyurmuştur.1909 da yayınladıkları “amele gazetesi isimli yayın organları Selanik’te konuşulan 4 temel anadille (Türkçe, Rumca, İbranice, Bulgarca) basılmaktaydı.

   “Federasyon”un amacı, kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı ırk ve din ayrımı yapmadan Selanik’in bütün işçi kesimini güçlü bir kitle halinde bir araya getirmekti.6 Haziran 1909 günü,çoğunluğu Rum olan demiryolu,matbaa,sabun ve tütün işçilerinin oluşturduğu 6000-7000 kişilik bir kalabalık liman yakınındaki Selimiye Meydanı’na federasyon tarafından toplanarak büyük bir gövde gösterisi yapmıştır.işçi hareketleri Selanik’in Osmanlı yönetiminden çıktığı 1912 Balkan Savaşına  kadar devam etmiş ve artan sorunlarla şehrin yeni sahibi Yunan yönetimine devir olmuştur.