Ali Seyyar ''Uluslararası Çocuk Evleri ve Koruyucu Aile Sisteminin Geleceği Çalıştayı''na Katıldı

 

30 Kasım 2012

 

Çeşitli nedenlerle öz ailelerinin yanında bakılamayan korunmaya muhtaç çocukları aile sıcaklığına kavuşturmak amacıyla geliştirilen Çocuk Evleri ve Koruyucu Aile Sistemi, 24-25 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenen bir çalıştay ile masaya yatırıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin'in katılımıyla Yıldız Teknik Üniversitesinde düzenlenen "Uluslararası Çocuk Evleri ve Koruyucu Aile Sisteminin Geleceği Çalıştayı" iki gün süresince bu hizmet sisteminin mevcut durumunu ve geleceğini tartıştı ve nihai bildiri ile önemli önerilerde bulundu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile “Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği” ile birlikte düzenlenen ''Uluslararası Çocuk Evleri ve Koruyucu Aile Sisteminin Geleceği Çalıştayı''nda Prof. Dr. Ali Seyyar’a ev sahibi Bakan Fatma Şahin tarafından bir plaket takdim edilmiştir. “Çocuk Evlerinin Sivilleştirilmesi ve Mevzuat” komisyonunun başkanlığını yürütmüş olan Ali Seyyar, “Çocuk evlerinin STK’lar tarafından oluşturulmuş olması hem korunmaya muhtaç çocuklara aile ortamı sağlamakta hem de çocukların sağlıklı gelişimine önemli katkı sağlamaktadır” dedi.

Açılış konuşmasını yapan Bakan Fatma Şahin ise, evlat edindirmeyle ilgili sistemi hızlandırmaya çalışırken, koruyucu aile modelini de çok daha hızlı bir çalışmaya dönüştürdüklerini belirtti.

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ne yaparsanız yapın, fiziksel şartlarınızı, bütün imkânlarınızı, bütçeyi ne kadar artırırsanız artırın, o sıcak yuva, o koruyucu, kollayıcı güven ortamını vermediğiniz sürece bütün emeklerin yok olduğunu görüyoruz. Ektiğiniz şeyi biçtiğiniz zaman, bu kadar sabırla beklediğiniz şeyin istediğiniz ürüne dönüşmediğini görüyoruz. O yüzden sürekli hocalarımızla, akademik dünyayla ve sivil toplumla beraber, iç içe, 'projelerimizi nasıl güçlendirebiliriz?' diye çalışıyoruz. Bu nedenle teorik ve pratik bugün birleşiyor. Hem bilim adamlarının, dünyadaki gelişen modellerin, hem burada çocuk evlerinden gelen tecrübeyle o uygulanan modellerin, geleneksel ile modernliğin, teorik ve pratiğin birleşmesi, bizim daha doğruyu, iyiyi ve daha uygun modelleri bulmamıza neden oluyor".

 

 

İki gün süren Çalıştayın Onursal başkanlığını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte Üsküdar Üniversitesi Rektörü ve Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan üstlendi.

Türkiye'de farklı nedenlerle öz ailelerinin yanında bakılamayan korunmaya muhtaç binlerce çocuk bulunuyor. Korunmaya muhtaç bu çocuklara devlete ait kurumlarda her türlü imkân sunulmasına rağmen, çocuğun arzuladığı sıcak aile ortamının tesis edilememesi farklı arayışları gündeme getiriyor. Bu anlamda hayata geçirilen ve çocuğun yüksek yararı gözetilen 'Çocuk Evleri' projesi ile tüm dünyada korumaya muhtaç çocuklar için tercih edilen 'Koruyucu Aile Sistemi', bir devlet politikası olarak ülkemizde de yürütülmektedir.

Çocukların koruyucu meleklerini bütün yönleriyle ele alarak bir yol haritası belirleyecek geniş katılımlı çalıştayın masa başlıkları şu ana konulardan oluşturulmuştur:

1- Çocuk Evlerinin Sivilleştirilmesi ve Mevzuat,

2- Koruyucu Aile Sistemi,

3- Çocuk Evlerinin İşleyişi ve Bakım Elemanları ve Ev Sorumluları,

4- Korunmaya Muhtaç Çocuklar İçin Destekleyici Rol Model Kazanımı

5- Korunmaya Muhtaç Çocukların Kişilik Gelişimi ve Ruh Sağlığı

6- Korunmaya Muhtaç Çocukların Eğitim Alanları.

Onursal başkanlığını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Üsküdar Üniversitesi Rektörü ve Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın üstlendiği Yıldız Teknik Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı Güngören Belediyesi ve İstanbul Kalkınma Ajansının sponsorluğunda yapılacak olan çalıştaya destek veren katılımcı kurum ve kuruluşlar ise şunlardan oluşuyor:

- TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,

- Üsküdar Üniversitesi,

- İstanbul Ticaret Üniversitesi,

- İstanbul Üniversitesi,

- Sakarya Üniversitesi (Prof. Dr. Ali Seyyar)

- Yalova Üniversitesi (Prof. Dr. Ali Rıza Abay)

- Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği,

- Aile-Der, Beyaz El Derneği,

- Şevkat Vakfı,

- Biseg,

- Kardeş Korunmaya Muhtaç Çocuklar Derneği ve Pedagoji Derneği.