Çalışma Ekonomisi Doktora Öğrencimiz Beytüşşebap Kaymakamı Soner Karataşoğlu, “Yılın Kaymakamı” Oldu

 

23 Ocak 2011

Türk İdareciler Derneği ve İçişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği yılın yöneticileri ödüllerinde bu yıl, daha önce Sakarya-Karapürçek’te kaymakamlık yapmış olan Beytüşşebap Kaymakamı Soner Karataşoğlu üstün hizmet ödülüyle "Yılın Kaymakamı" seçildi. Soner Karataşoğlu, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalında Prof. Dr. Ali Seyyar hocanın nezaretinde Yüksek Lisans yapmış olup halen doktora eğitim programına devam etmektedir. Özellikle Karapürçek kaymakamlığı dönemde Ali Seyyar ile birlikte Yerel sosyal politikalar ekseninde geliştirilen sosyal projelerle Soner Karataşoğlu, Türkiye’de kaymakamların da sosyal politika aktörü olabileceğini göstermiştir. Aynı ve daha da geliştirilmiş sosyal projeler Beytüşşebap’ta uygulanmaya konulmuştur.

Türk İdareciler Derneği ve İçişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği yılın yöneticileri ödülü 10 Ocak 2011 tarihinde Ankara Rixos Grand Hotel'de T.B.M.M Başkanı Mehmet Ali ŞAHİN tarafından verildi.

Beytüşşebap Kaymakamı Soner Karataşoğlu, Beytüşşebap'ta böyle bir ödüle layık görülmekten fevkalade mutlu olduğunu belirterek, kendisini ödüle layık görenlere teşekkür etti. Karataşoğlu, "Beytüşşebap gibi zor bir coğrafyada insanlarımıza hizmet sunarken ülkemizin her bir karışının ecdadımızın bugünlere kadar gelirken sergilemiş oldukları fedakarlıklarla bize emanet edilen bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu ispat etmeye gayret sarf ettik. Bu çalışmaları yaparken sayın başbakanımız başta olmak üzere Hükümetimizin çok ciddi desteğini bölgemizde hissettik. Sayın valimizin çok ciddi desteğini hissettik. Bu bölgemizdeki sorunları sıkıntıları çözümü adına yapmış olduğumuz faaliyetler şükür olsun böyle güzel bir ödülle taçlandırılmış oldu. Bu ödül tüm ilçemiz adına inşallah hayırlara vesile olsun. Bu ödülü aslında tüm vatandaşlarımıza hediye etmek istiyorum" dedi.

(Kaynak: http://www.beytussebap.gov.tr/web/haberlerkaymakamim.html)

 

Beytüşşebap Kaymakamı Sayın Soner KARATAŞOĞLU'nun bu ödülü almasında gerekçe olabilecek projeler ve faaliyetleri şunlardır:

1- SOSYAL DESTEK PROJELERİ (SODES) KAPSAMINDA 2009-2010 YILINDA UYGULANAN PROJELER

- 1.Akıllı sınıfın öğrencileri: 86.928 TL
(Eğitimi düzeyini geliştirmek eğitime olan isteklilik oranını artırmak için akıllı sınıflar oluşturmak)

- 2.Şampiyon olmak istiyorum: 120.000 TL
(Öğrencilerin beden eğitimi dersinde kullanılan malzemelerle yeteneklerini keşfetmek ve geleceğin spor şampiyonlarını yaratmak, bedenen sağlıklı olan bireyler yetiştirerek hayata hazırlamak, beden eğitimi dersinin önemini kavratmak için malzeme almak ve Kapalı halı saha yapmak )

- 3.Benim Müzik Dünyam: 117.000 TL
(Öğrencilerimizin doğuştan getirdikleri müzik yeteneklerini kurulacak olan müzik odaları vasıtasıyla keşfetmelerini sağlamaları ve bu bağlamda var olan yeteneklerini geliştirerek eğitim öğretim süreçlerinde daha başarılı bireyler olmaları için okullarda müzik odaları oluşturmak)

- 4.Geziyorum Öğreniyorum: 98.000TL
(Köyünden ilçesinden başka hiçbir yer görmemiş olan öğrencilerin başka yerleri görüp öğrenmeleri için geziler düzenlenmesi)

- 5.Bende okula gidiyorum: 188.780 TL
(Çocukların ilköğretim öncesinde birinci sınıfa hazırlıklı gelmeleri ve Türkçeyi düzgün ve etkili kullanması için anasınıfı açmak ve mevcut anasınıfları için malzeme temin etmek)

- 6.Uzaklardayım Sanmayın: 125.000 TL
(Devletin sosyal vasfını hisseden, farklılık kavramından uzak, kendi benliğinin farkına varan mutlu çocukların yetiştirilmesi için 25 yerleşim birimine çocuk parkı inşa etmek)

- 7.Dershane projesi: 170.000 TL
(120 başarılı öğrencinin ilçe merkezinde açılan ve ilde faaliyet gösteren dershanelere gönderilerek profesyonel eğitim almalarını sağlamak. Bu faaliyet neticesinde ilçe başarısı %700 artmıştır)

- 8.Etüt projesi ( il Milli Eğitim ile beraber)
(SBS ye yönelik olarak öğrencileri hazırlamak için okullarda etüt uygulamaları yapmak)

 

2- SODES KAPSAMINDA KABUL EDİLEN VE 2010-2011 DÖNEMİNDE UYGULANACAK PROJELER

- 9.Dershane Projesi (kardelenler solmadan): 165.000 TL
(120 öğrencinin dershane faaliyetlerinden yararlanarak üniversite sınavlarına hazırlanmalarını sağlamak ve öğrenci misafirhanesi oluşturmak)

- 10.SBS hazırlık kursu projesi (STK ile ortak/kimsesizlere kimse): 250.000 TL
(SBS ye ve diğer sınavlara hazırlanan ilköğretim öğrencilerine destek olmak için bir etüt merkezi oluşturmak)

- 11.Spor Dünyam projesi ( STK/BEYDER ile ortak): 220.000 TL
( İlçe merkezinde ve köylerde spor tesisleri inşa etmek ve sporu ve sporcuyu desteklemek)

- 12.Meslek Ediniyorum (GAP-ÇATOM ile ortak): 155.500 TL
(Bayan ve genç kızlara yönelik kurslar açarak onların hayata tutunmalarını sağlamak)

- 13.Bende varım (MİKRO KREDİ) projesi (İl Özel İdaresi ile ortak): 200.000 TL
(Beytüşşebap ilçesinde Mikro kredi yöntemiyle yoksulluğu azaltmak)

 

3- GAP İDARESİNE SUNULAN/ KABUL EDİLEN PROJELER-2010

- 14.Anneler ve Bebekler Ölmesin: 282.270 TL (GAP idaresi ile görüşmeler devam etmektedir)
(Proje ile gebelik düşünülen her kadın takip altına alınarak, sağlıklı bir gebelik süresi geçirmesi, uygunsuz şartlarda oluşan abortuslarda (düşük) komplikasyonlarına yönelik gerekli medikal önlemlerin alınması, erken dönemde anomalili gebeliklerin tespit edilmesi, hastane ortamında doğum yapması, doğum sonrası lohusalık süresinin takibi, yeni doğanın erken tanı ile önlenebilir hastalıklarının tespiti, aile planlaması yapılarak anne sağlığını koruma ve yeni doğanın bir yıllık takiplerini yaparak anne ve bebek ölüm oranlarını sıfıra (0) yaklaştırmaktır)

- 15.Koyunculuğun Geliştirilmesi Projesi: 450.000 TL
( İlçemizdeki hayvancılığı geliştirmek için vatandaşlarımıza koyun dağıtımı yapmak)

- 16.Hayvan içme suyu göletleri projesi: 110.000 TL
(Hayvancılığı geliştirmek için 3 adet su göleti oluşturulacaktır. Bu göletlerde yağmur suyu toplanacak olup ayrıca kaynaklardan yararlanılacaktır)

- 17.Arıcılığı Geliştirme Projesi: 320.000 TL
(İlçemizde yaşayan vatandaşlarımızın geçimlerini kolaylaştırabilmek için arı dağıtımı yapılmıştır)

- 18.Taşımacılık Projesi: 89.000 TL
(Köylerde yaşayıp İlçe merkezinde okuyan lise öğrencilerimiz için taşımacılık faaliyeti yapmak)

- 19.Meyve Yetiştiriciliği Projesi: 25.000 TL
(Meyve yetiştiriciliğine teşvik için örnek meyve bahçeleri oluşturmak)

 

4. MERKEZİ FİNANS VE İHALE BİRİMİNE SUNULAN PROJELER-2010

- 20.Bir Adım Bin Kadın Projesi: 99.450 EURO ( STK ile ortak sunulmuştur)
(İlçe merkezinde ve 23 köyde yaşayan kadınların, her türlü danışmanlık; rehberlik ve sosyal dayanışma hizmetlerini alabilecekleri bir kadın merkezi oluşturmak. Verilecek hizmetler ile, eğitim ve Sosyo-Ekonomik yaşam düzeyleri düşük kadınların sosyal yaşam adaptasyonunu geliştirmek. Hizmet alımında dezavantajlı olan kadınlara her konuda yardımcı olmak. Öz güvenlerini artırmak. Kadınların yasalarla güvence altına alınmış haklarını bilmelerini sağlamak. Devlet/Birey ilişkisi ile Sosyal devlet işleyişi konulu bilgilendirme çalışmaları yürütmek. Kadının Sosyal Kültürel ve Sosyo Ekonomik Statülerini yükseltmeye yönelik çalışmalar yapmak)

 

5. JAPON BÜYÜKELÇİĞİNİN HİBE PROGRAMINA SUNULAN PROJE-2010

- 21.İlçe Merkezinde bulunan YİBO onarımı: 70.000 USD

 

6. DİCLE KALKINMA AJANSINA SUNULMAK İÇİN HAZIRLANAN PROJELER

- 22.Zümrüt Kaplıcası Rehabilitasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi: 869.509 TL

- 23.Yağmur Suyu Toplama Projesi: 230.951 TL

- 24.Jeotermal enerji ile seraların ısıtılması Projesi: 170.663 TL

- 25.Güneş Enerjisiyle Aydınlatılan ve Isıtılan Örnek Köy Projesi: 120.000 TL

 

7. UYGULANAN DİĞER PROJELER ( 2009-2010-2011 DÖNEMİ )

- 26.Yoksulluk ve Dezavantajlı Gruplar Haritası Projesi; İlçe merkezi ve köylerde yaşayan tüm Beytüşşebap lı vatandaşlarımızın sosyo-kültürel, ekonomi ve sağlığa dair tüm verilerin toplanarak yoksulluk haritası çıkartılması. Bu sayede yoksulluğun nedenleri ve sonuçlarının tam olarak tespit edilmesi. Bu proje temmuz 2010 tarihinde tamamlanmış olup; Bu proje kapsamında 10 adet anketör yetiştirilmiştir ve bu proje için toplamda 21.000TL harcanmış olup, bu projemiz Başbakanlık tarafından düzenlenen “uluslar arası yoksulluk sempozyumunda” bildiri olarak sunumu yapılmıştır. Bu çalışma kendi alanında ilk ve tek projedir.

- 27.Geçici Köy Koruculuğu (GKK) durum tespiti ve beklenti anketi Projesi; Bu proje kaymakamlığımız tarafından İl jandarma Alay komutanlığının desteğiyle yapılmıştır. Bu proje çerçevesinde GKK olarak çalışan ve yaklaşık 25 yıldır terörle mücadelede binlerce şehit veren ve sayısız gazi olan bu fedakâr ve cefakâr güvenlik personelinin sistemle alakalı beklentilerini ortaya çıkartmak ve GKK sisteminin yerel ve ulusal sosyal politikalarla rehabilitasyonunu sağlamak ve değişen güvenlik konseptine göre yetiştirilmelerini temin etmek için veri toplanmıştır. Bu çerçevede Beytüşşebap ilçemizde görev yapan 1285 Geçici Köy Korucusu ile birebir anket yapılmış olup bu anket Kasım 2010 tarihinde tamamlanmıştır. Anket sonuçlarımız tüm ilgili birimlere gönderilecektir. Bu çalışma kendi alanında ilk ve tektir.

- 28.Beytüşşebap için güzel bir projem var isimli proje yarışması; Bu proje; Vatandaşımızın kendi projesini yaparak kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak için hazırlanmıştır. Bu proje çerçevesinde 220 vatandaşımız “mikro kredi proje yarışmasına” katılmıştır. Yarışmaya katılanlar daha sonra yapılan mülakat ile derecelendirilmiş olup bu kapsamda 25 orijinal proje kabul edilmiştir. Bu proje yarışmasında dereceye giren 25 proje için DPT ye SODES projesi sunulmuştur. DPT ye sunulan proje kabul edilmiş olup bu proje için Başbakanlık tarafından 200.000TL tahsis edilmiştir. Proje çerçevesinde Aralık 2010 tarihinde mikro kredi desteği verilecektir.

- 29.Burs Projesi; İşadamları ve STK la işbirliği yapılarak temin edilen bağışlar ve Kaymakamlığımızın desteği ile yaklaşık her yıl 150 Beytüşşebap lı Üniversite öğrencisine burs verilmektedir.

- 30.Toplumsal Kaynaşma Projesi ( Bayram Programları ); İlçemizde bayram günleri birer kaynaşma vesilesi ve kırgınlıkları unutturma aracı olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda her Ramazan bayramında vakıf aracılığıyla 250 yoksul aileye bayram yardım kolisi hazırlanıp evlerine teslim edilmekte ve bayram neşesi yaşatılmaktadır. Ayrıca Kurban Bayramlarında kaymakamlığımız tarafından ve ilçe Müftülüğümüzün katkılarıyla 250 yoksul aile için toplu kurban kesimi yapılmaktadır. Bu çerçevede iki yıllık süre zarfında 50.000TL lik bir kaynak kullanılmış olup 500 yoksul ve kurban kesemeyen ailemiz kurban bayramını neşe içinde kutlamıştır.

- 31.Sağlıklı Dişler Mutlu Gülüşler Projesi; Bu çerçevede 0-6 yaş grubundaki tüm çocuklarımızın % 100 oranında aşı kampanyasına katılımı sağlanmış olup, ayrıca bu kapsama giren 2000 çocuğumuz için diş fırçası ve diş macunu dağıtılarak diş fırçalama bilinci yerleştirilmeye çalışılmıştır. Toplam maliyet 3.200 TL dir.

- 32.Diş Protez Atölyesi Projesi; Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakfımız tarafından hayata geçirdiğimiz bu proje ile yaklaşık 1.000.000 (bir milyon) kişinin yaşadığı Hakkari- Şırnak bölgesi ve çevresinde sadece bir adet bulunan “Diş Protez Atölyesi” nin ikincisi 15.000TL lik bir mikro kredi desteği ile Beytüşşebap ta açılmıştır.

- 33.Aile Çay Bahçesi Projesi; Beytüşşebap Belediyesi ve Kaymakamlığımız tarafından ortak yürütülen bu proje ile İlçe merkezimize 1200 mt2 lik bir aile çay bahçesi ve çocuk oyun alanı kazandırılmıştır. Proje toplam maliyeti 140.000 TL dir. Aile çay bahçesi arazisi ise kaymakamlığımızca temin edilmiştir.

- 34.ÇATOM (Çok Amaçlı Toplum Merkezi) İyileştirme Projesi; Yaklaşık 15 yıldır Beytüşşebaplı Kadın ve genç kızlarımıza hizmet sunan ama sabit bir yeri olmadığı için faaliyetlerini tam olarak ifa edemeyen GAP idaresi Beytüşşebap Çok Amaçlı Toplum Merkezi için kaymakamlığımıza ait 110 mt2 büyüklüğündeki eski tarım ilçe müdürlüğü binası tamir edilerek tahsisi edilmiştir. Bu kapsamda 15.000TL ödenek kullanılmış olup yeni okuma salonları ve Atölyeler oluşturulmuştur.

- 35.Açılan Kurslar, İstihdama Yönelik Projeler ve Halk Günü; İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü ve İŞ-KUR ortaklığıyla açılan 5 kurs ile yaklaşık 125 gencimiz hem eğitim aldı hem de aylık bir gelir elde etmiş oldu. Ayrıca vakfımız tarafından desteklenen “Jirki Kilimciliği” kuru sayesinde oluşturduğumuz Kilim Atölyesinde sabit 35 bayan istihdam edilmektedir. 2009-2010 döneminde açılan 15 kurstan toplamda yaklaşık 2.000 vatandaşımız yararlanmıştır. Bu kurslar sayesinde bir yıl içerisinde okuma-yazma oranı %35 daha arttırılmıştır. 2011 yılı sonuna kadar okuma-yazma bilmeyen vatandaş kalmayacak şekilde faaliyetlere devam edilecektir. Açılan kurslarımızdaki kursiyerlerimizin yaptığı üretimleri sergilemeleri için Hükümet Konağı bahçesinde Halk Günü düzenlenmiş olup, bu programa yaklaşık 1.000 vatandaşımız katılmıştır. Bu program sayesinde, Kursiyerlerimizin ürünlerini sergileme ve satış yaparak gelir elde etme imkanı sağlanmıştır. Halk gününün her yıl mayıs ayında geleneksel olarak kutlanması için hazırlıklar yapılmaktadır.

- 36.GKK Eğitim ve Bilinçlendirme Projesi; Kendi alanında ilk ve tek olan bu proje ile Geçici Köy Korucularımızdan okuma-yazma bilmeyen 204 korucumuz için 13 farklı yerde kurs açılmış olup, bu kurslar neticesinde 145 GKK okuma-yazma öğrenerek hayata farklı bakmaları ve değişen şartlara ve yeni güvenlik konseptine uyumları sağlanmıştır.

- 37.Yerel Değerlere Sahip Çıkma Projesi (Molla Hüseyin el- Bate Hz. Türbesi İyileştirme Projesi ); Kürtçe olarak yazılan TEK mevlidin müellifi olan ve yaklaşık 600 yıl önce Beytüşşebap bölgesinde yaşamış bulunan bu ilmi ve manevi şahsiyetin ziyaretlerine uygun bir kabir ve eklentilerinin yapılması için proje çizilmiş olup bu proje çerçevesinde Kültür Bakanlığından yapım için 100.000TL lik yapım desteği taahhüdü alınmıştır, ayrıca ilgili Güneyyaka Köyüne ve türbe mekanına ulaşım sorununun çözümü için 2010 KÖYDES kapsamında 520.000TL ye asfalt yol yapılmıştır.

- 38.Tüm Şehit Kabristanlarının Yenilenmesi Projesi; İlçe merkezi ve Köylerinde bulunan 89 adet “ŞEHİT KABRİSTANI” Beytüşşebap Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 100.000TL ye Şehitlerimizin aziz hatıralarına uygun olarak yenilenmiştir.

- 39.Kültürel ve Sanatsal Faaliyetler (Her aya bir tiyatro projesi) İçin Profesyonel Sahne Yapımı; İlçemizde yapılacak olan tüm sanatsal faaliyetler için 65 mt2 büyüklüğünde, taşınabilir, sökülüp parçalara ayrılabilir profesyonel bir açık hava sahnesi yaptırılmıştır. Bu sahne üzerinde “ her aya bir tiyatro faaliyeti” projesi icra edilerek; bir yılda toplamda 9.000 kişinin sanat ve kültürle buluşması sağlanmıştır. Bu sahne için toplamda 12.500TL, Tiyatro ve diğer sanatsal- kültürel faaliyetler için ise 20.000 TL harcanmıştır.

- 40.Konferans Salonu Yapım Projesi; İlçe merkezindeki en büyük sıkıntının çözümü adına Beytüşşebap Lise binasının alt katına 300 kişilik bir konferans salonu yapılmıştır. Bu salonda her ay bir sanatsal faaliyet icra edilmiştir. Bu salon için 25.000TL kaynak kullanılmıştır.

- 41.İlçe Merkezinin Güvenlik Kameralarıyla Güçlendirilmesi Projesi; İlçe merkezimizde güvenlik önlemleri kapsamında yeni kamera sistemi inşa edilmiş olup,2011 yılında Beytüşşebap mülki sınırlarındaki tüm arama ve kontrol noktaları güvenlik kameralarıyla modernize edilecektir.

- 42.“Silah Sesleri Altında Çocuk Gülüşleri” isimli Fotoğraf Yarışması Projesi; İlçemizde görev yapan kamu görevlileri, vatandaşlar ve öğrencilerimizden fotoğraf çekmeye meraklı olanların Beytüşşebap ta çocuk gülüşleri üzerine çektikleri fotoğrafları sergileme ve fotoğrafçılığı öğretmeye yönelik yapılan bir faaliyettir. Bu faaliyetimiz için bir banka finansör olmuştur. Çekilen fotoğraflar içerisinde birinci olana Profesyonel bir fotoğraf makinesi hediye edilmiştir. Ayrıca çekilen tüm fotoğraflar ve finansör bankanın genel müdürünün bugüne kadar gittiği ülkelerden çektiği fotoğraflar 19 Mayıs ve 29 Ekim günleri Toplum Merkezinde sergilenmiştir.

- 43.Resim Atölyesi Projesi; İlçemizde görev yapan resim öğretmenlerimizin gerçekten kabiliyetli ve resme meraklı öğrencilerimize resim dersini sağlıklı bir ortamda vermesi ve istekli olanları Güzel Sanatlar Fakültelerinin sınavlarına hazırlaması için bir adet resim atölyesi hazırlanmış olup, bu kapsamda her yıl 25 öğrenci Güzel Sanatlar Fakültelerinin resim bölümlerinin sınavlarına hazırlanmaktadır. Ayrıca resme meraklı tüm öğrencilerimize resim dersi verilmektedir. Bu proje için Köylere Hizmet Götürme Birliği bütçesinden 12.500TL kaynak kullanılmıştır.

- 44.Okul ve Cami Envanteri Projesi; Yerel düzeyde sağlıklı bir yatırım alt yapısı oluşturmak ve takip sistemi kurmak için tüm ilçe düzeyinde camii envanteri tamamlanmış olup, okul envanteri ise Kasım 2010 döneminde tamamlanacaktır. Bu sayede tüm yatırımlar ve harcamalar tek bir sistem üzerinden denetlenip kontrol edilecektir.

- 45.Köylerdeki Çocuklar Şenlensin Projesi (Şişme Oyun Alanı); Terör ve her türlü sosyal ve ekonomik sıkıntıdan ilk etkilenen grup olan çocuklarımızın hayata tutunması ve kişilik gelişimleri için bir adet şişme çocuk oyun alanı bağış yoluyla edinilmiş olup bu şişme oyun alanı her hafta bir köye giderek tüm gün boyunca o köydeki çocukların eğlenmesi için kullanılmaktadır. Bu oyun alanından 1 yılda yaklaşık 3.000 çocuk yararlanmıştır.

- 46.Taş Atma Uçak At Projesi (Model Uçak Yapım Atölyesi); THK ve Kaymakamlığımız ortaklaşa olarak öncelikle İlçe merkezimizde okullarda okuyan öğrencilerimiz ve ilçe Emniyet Amirliğinde görevli polis memurlarından oluşan gruplara model uçak yapma eğitimi verildi ve bu eğitimler sonucunda yapılan yarışma neticesinde ödüller dağıtıldı. Kaymakamlığımızda görevli iki personele Türk Hava Kurumunda(THK) model uçak yapım eğitimi ve sertifikası aldırıldı. Ardından, lise binamız içinde “model uçak kursu” açıldı ve bu kursta eğitim alan personellerimizin öğrencilere eğitim vermesi sağlandı. Bu proje için GAP idaresi Beytüşşebap ÇATOM bünyesinde kurs açıldı. Bu kapsamda her üç ayda bir 25 öğrenciye kurs ve başarılı olanlara sertifika verilmektedir.

- 47.Gezi Projesi; Bugüne kadar ilçe dışına hiçbir şekilde çıkamamış 500 öğrencimiz ve 30 ev hanımı; İstanbul, Ankara, Kayseri, Mardin, Şanlıurfa, Trabzon, Çanakkale illerine gönderildi. Bu proje için SODES kapsamında “Geziyorum Öğreniyorum Projesi” bütçesinden 98.000TL, İstanbul 2010 Kültür Başkenti Genel Sekreterliği bütçesinden 70.000TL ve Kaymakamlığımız KHGB bütçesinden 15.000TL olmak üzere toplamda 183.000TL kaynak kullanılmıştır. Bu proje çerçevesinde başarılı tüm öğrencilerimiz motive edildi, ayrıca ev hanımlarının ise dünyaya bakış açısı değişti.

- 48.Anaokullarında Okullaşmayı Arttırma Projesi; Bu proje çerçevesinde Beytüşşebap Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Şırnak Valiliği desteği ile yeni anasınıfları açıldı, materyal eksiklikleri giderildi, bakıcı ve yardımcı anneler tutuldu, servis imkanı getirildi. Bu sayede sadece 1 yıl içerisinde okul öncesi eğitimdeki öğrenci sayısındaki artış %90 olmuştur. 2008 yılında çağ nüfusunun okul öncesi eğitime kayıt ve devamı %43 iken, 2010 yılında çağ nüfusunun %80'i okul öncesi eğitime kaydolmuş ve halen devam etmektedir. Bu proje için toplamda 175.000TL kaynak kullanılmıştır.

- 49.İlçe merkezi ve köylerimizdeki güvenlik noktaları ve mevzilerin standartlarının iyileştirilmesi projesi; İlçe merkezi ve köylerimizde asker, polis ve Korucular tarafından kullanılan tüm noktalara kamera sistemi kurulmakta, ayrıca tüm askeri mevziler için yol, su ve elektrik hatları Beytüşşebap Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapılmaktadır. Güvenlik noktalarına ve mevziler için 2009-2010 döneminde kullandığımız kaynak toplamda 150.000TL olmuştur.

- 50.Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Tarafından yapılan proje faaliyetleri; Vakfımız rutin faaliyetleri yanında 2 yıl içerisinde; 15 vatandaşımıza ev yapım ve onarım desteği projesi,17 proje kapsamında yaklaşık 25 vatandaşımız için 190.000TL değerinde “MİKRO KREDİ” projesi, gezi projeleri, dershane destek projesi, 320 öğrenci için 220.000TL değerinde taşımacılık projesi yapmıştır. Ayrıca en önemlisi ilçenin yoksulluk haritası çıkartıldı ve 220 vatandaşımızın katıldığı Mikro Kredi proje yarışması yapıldı. Bu kapsamda 25 vatandaşımız için 2010 Aralık döneminde DPT(SODES) desteğiyle 200.000TL mikro kredi kullandırılacaktır.