İstanbul Bağcılar İlçesi’nin Kuruluşun 20. Yılı Anısına Akademik Bir Kitap: BAĞCILAR PERSPEKTİFİ

 

22 Ekim 2013

 

Editörlüğünü Prof. Dr. Recep Bozlağan’ın üstlendiği “20. YILDA AKADEMİK PERSPEKTİFTEN BAĞCILAR” olarak tasarlanan fakat daha sonra kısaca “BAĞCILAR PERSPEKTİFİ” ismini taşıyan bu kitap, Bağcılar’ı çeşitli veçheleri ile ele alan akademik bir kitap niteliği taşımaktadır. Her biri kendi alanında uzmanlaşmış akademisyenlerin yanı sıra uygulamacıların da bilimsel kriterlere uygun olarak hazırladıkları 21 farklı eserden oluşan çalışma, ilçe belediyeleri açısında da bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. Kitap, bu yönüyle Bağcılar’ı bütüncül bir şekilde ele alıp değerlendirmesi dolayısıyla, yalnızca ilçe tarihinde bir ilk olmakla kalmayıp, diğer belediyelere de örneklik teşkil etmektedir.

Kitapta SAÜ öğretim üyesi ve sosyal ar-ge derneği onursal başkanı Prof. Dr. Ali SeyyarBağcılar’da Engelli Politikaları ve Engellilere Yönelik Uygulamalar” isimli çalışmasıyla hem Bağcılar’da yürütülen engelli dostu yerel sosyal politikaları değerlendirmiş hem de geleceğe yönelik olarak bazı ciddi öneriler sunmuştur. Ali Seyyar, bazı tespitler yaptıktan sonra yerel yöneticilere şu tavsiyelerde bulunmuştur:

“Engelleri aşmak, gidermek veya azaltmak bağlamında engelli dostu yerel sosyal politikaların alanlarını katılımcı demokrasi anlayışı doğrultusunda ve buna binaen yerel halkın da tasvibini ve onayını alarak genişletmek, engellilerin toplum hayatına tam katılımlarına önemli derecede katkı sağlayacaktır. Bağcılar Belediyesi, daha “Özürlüler Kanunu” yürürlüğe girmeden önce engelli dostu yönetim anlayışı ile yerel engelliler politikalarının temellerini oluşturmuş ve ilerleyen yıllar içinde artan sorumluluk bilinci ile engellilerin lehine uygulama alanlarını genişletmiştir. Böylece henüz rehabilite edilememiş engellilerde daha çok görülen suçluluk duygusu, aşağılık kompleksi ve özgüven eksikliği gibi psiko-sosyal olumsuzluklar büyük çapta giderilebilmiştir. Kendileri ve sosyal çevreleriyle barışık, üretken ve mutlu engellilerden oluşan bir kent toplumunun kalıcılığını sağlayabilmek için, engelli dostu yerel sosyal politikaların sürdürebilirliği önemlidir. Bu bağlamda Bağcılar Belediyesi de aktif, dinamik, katılımcı, yenilikçi ve pro-aktif rolünü korumalı ve sürekli olarak geliştirmelidir.”

 

Kitabı temin etmek isteyenler, Bağcılar Belediyesine müracaat edebilirler. Kitapta öğretim üyeleri ve akademisyenlerce hazırlanan 19 çalışmanın başlıkları yazarlarıyla birlikte aşağıda verilmiştir.

 

İÇİNDEKİLER:

1. Osmanlı Devleti Öncesi Bağcılar: Doç. Dr. Deniz Ekinci (İstanbul Üniversitesi)
2. Osmanlı Devleti Döneminde Bağcılar: Yrd. Doç. Dr. Halil Ersin Avcı (Çanakkale 18 Mart Üniversitesi)
3. İşgal Yıllarında Bağcılar: Dr. Abdurrahman Bozkurt (MEB)
4. Cumhuriyet Dönemi’nde Bağcılar: Dr. Ramazan Erhan Güllü (İstanbul Üniversitesi)
5. Bağcılar’da Tarihî Miras: Mahmutbey’deki Tarihî Eserler Sultan Şahin
6. Bağcılar’ın Yönetim Yapısı: Doç. Dr. Yüksel Demirkaya (Marmara Üniversitesi)
7. İstanbul Ulaşımında Bağcılar: Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı (Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi)
8. İstanbul’da Afet Yönetimi ve Bağcılar’ın Durumu: Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu (İstanbul Teknik Üniversitesi)
9. Bağcılar’da Sağlık Hizmetleri Yönetimi: Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu (Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi)
10. Bağcılar’da Eğitim: Aziz Erdoğan (Bağcılar İlçe Mili Eğitim Müdürü)
11. Bağcılar’ın Ekonomik Yapısı: Prof. Dr. Nalan Gürel (Marmara Üniversitesi)
12. Yerelden Küresele Bağcılar Belediyesi: Uluslararası İlişkiler (Murat Daoudov, MBB)
13. Bağcılar’da Kentsel Dönüşüm: Doç. Dr. Sırma Turgut (Yıldız Teknik Üniversitesi)
14. Katılımcı Demokrasi Bağlamında Yönetişim ve Bağcılar Belediyesi Örneği Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Gündoğan (Fatih Üniversitesi)
15. Bağcılar’da Sosyal Projelerin Kentleşmeye Katkısı: Doç. Dr. Pınar Pelin Özden (İstanbul Üniversitesi)
16. Bağcılar’da Engelli Politikaları ve Engellilere Yönelik Uygulamalar: Prof. Dr. Ali Seyyar (Sakarya Üniversitesi)
17. Bağcılar’da Spor Altyapısının Gelişimi: Öğr. Gör. Nevzat Sönmez (İstanbul Teknik Üniversitesi)
18. Bab-ı Âli’den Bağcılar’a Medyanın Seyri: Doç. Dr. Vedat Demir, Ekrem Kızıltaş, Nuh Albayrak, Kazım Güleçyüz, Necla Zarakol
19. Küreselleşme ve Küresel Şehirler Bağlamında İstanbul’un Geleceğinde Bağcılar’ın Konumu: Prof. Dr. Recep Bozlağan (Marmara Üniversitesi)
Prof. Dr. Ali Seyyar’ın makalesi için tıklayın:
Seyyar, Ali; “BAĞCILAR’DA ENGELLİ POLİTİKALARI VE ENGELLİLERE YÖNELİK UYGULAMALAR” (ed. Bozlağan, Recep); BAĞCILAR PERSPEKTİFİ; Bağcılar Belediyesi Kültür Yayınları; İstanbul; 2013.