Memur-Sen, Anayasa Değişikliğinin Kamu Görevlileri Sendikaları Üzerinde Etkileri Çalıştayı Yaptı

 

20-22 Haziran 2010

Kamu görevlileri sendikalarının örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkına yönelik mevzuatın anayasa değişiklikleri ekseninde gözden geçirmek maksadıyla Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), 20-22 Haziran 2010 tarihlerinde Büyük Abant Otelinde “Anayasa Değişikliğinin Kamu Görevlileri Sendikaları, Örgütlenme ve İkincil Mevzuat Üzerinde Etkileri, Öngörüler, Öneriler Çalıştayı” tertipledi. Sendika temsilcilerinin yanında birçok bürokrat ve bilim adamının katıldığı çalıştayda, AB’ye tam üyelik müzakere sürecinin “Sosyal Politika ve İstihdam” başlıklı 19. faslının açılabilmesi de genel anlamda anayasa değişikliğine, özel anlamda örgütlenme hakkına ilişkin sınırlamaların kaldırılması ve bununla birlikte memurlara toplu sözleşme ve grev hakkının verilmesine bağlı olduğu ifade edildi.

Açılış konuşmasını yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, çalıştaydan olumlu sonuçlar çıkacağını inandığını söyledi. Erdinç Yazıcı tarafından yönetilen çalıştayın I. oturumda “Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun Yapısı, İşleyişi ve Karar Alma Sürecine Dair Öneriler” konusu tartışıldı. Bundan önce konu hakkında hukukçu ve Rekabet Kurulu üyesi Doç. Dr. İlhan Cevdet Günay bir tebliğde bulundu.

“Anayasa Değişikliğinin Toplu Sözleşme ve Sendikal Örgütlenmeyle ilgili Hükümleri Çerçevesinde 4688 ve 657 Sayılı Kanunlar Başta Olmak Üzere İkincil Mevzuata İlişkin Değişiklik Önerileri” başlığını taşıyan II. oturumu ise sosyal siyaset uzmanı Prof. Dr. Ali Seyyar yönetti. Müzakereye geçilmeden önce kamu hukukçusu Prof. Dr. Ender Ethem Atay konu hakkında geniş bir brifing sundu.

Çalıştayın 3. gününün III. oturumunda “Sendikal Haklara ilişkin Uluslar arası Sözleşme, Belge ve Uygulamalar Işığında Anayasa Değişikliğinin Toplu Sözleşme Hakkıyla İlgili Hükümlerinin Değerlendirilmesi” konusu işlendi. Bu oturumu Doç. Dr. Talat Canbolat yönetti ve Doç. Dr. Aydın Başbuğ ise konu hakkında bir tebliğ sundu.

Çalıştayın bitiminde iş hukukçusu Yard. Doç. Dr. Osman Sarı’nın başkanlığında hükümete sunulmak üzere bir sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede şu konular hakkında ortak bir fikir oluştu:

1.) Toplu sözleşme düzeni ve kapsamı, kamu görevlilerinin haklarını artıracak bir içerikle düzenlenmelidir.

2.) Toplu sözleşme hakkına sahip olunması, kamu görevlilerinin iş güvencesiyle mümkündür. Bu hakkın verilmesi, iş güvencesini tartışmaya açmanın gerekçesi yapılamaz.

3.) Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun oluşturulmasında bağımsızlık ve tarafsızlık prensipleri dikkate alınmalıdır.

4.) Toplu sözleşmenin ayrılmaz parçası olan grev hakkının değişiklik paketinde yer almaması büyük bir eksikliktir. Bu eksiklik en kısa zamanda giderilmelidir.

5) Toplu sözleşme hakkının doğru bir zemine dayanması ve sağlıklı sonuçlar üretmesi için, 657 ve 4688 sayılı yasalar başta olmak üzere ikincil mevzuattaki düzenlemeler, kamu çalışanlarının yeni haklar elde etmesini sağlayacak içerikte ve ivedilikle gerçekleştirilmelidir.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bu kararların hayata geçmesi için önerilerinin de yer aldığı raporları kısa sürede hazırlayarak, başta Başbakan ve Meclis Başkanı olmak üzere konuyla ilgili bakanlık ve kamu kurumlarına ileteceklerini kaydetti.

Çalıştay hakkında daha fazla bilgi için bkz.:

http://www.memursen.org.tr/haberdetay.php?fide=1952

 

 

Soldan sağa: Prof. Dr. Ali Seyyar, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Yard. Doç. Dr. Osman Sarı.