Sosyal Ar-Ge Derneğinin Manevi Bakım Çalışmaları Etkisini Göstermeye Başladı: Hastalara Manevi Doktor Geliyor

 

18 Şubat 2013

 

Sağlık Bakanlığı, ağır hastalar, bağımlılık tedavisi görenler, intihara meyilli vatandaşlar ile engellilere manevi destek verecek. Hapishaneler, okullar, sığınma evleri, hastaneler, TSK ve bakımevlerinde görevlendirilecek 'manevi bakım uzmanları' hastalarına hayat koçluğu yapacak.

Devlet artık vatandaşın sorun yaşadığı; aile, acı, bağımlılık, depresyon, intihar, engellilik, anlamsızlık sorunu ve hastalıklar konularında devreye girecek. Bu kapsamda manevi bakım uzmanları görevlendirilerek, hapishaneler, okullar, sığınma evleri, hastaneler, TSK ve bakımevlerinde ihtiyacı olan şahıslara hizmet vermeleri sağlanacak. Manevi bakım, bakımı alacak kişinin dinine paralel olarak verilecek. Öncelikle islam dini manevi bakım uzmanları yetiştirilecek. Daha sonra diğer dinin mensupları içinde adım atılacak.

YÖK İLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Manevi bakım görevlisi, problem çözücü ve nasihat edici değil, alternatifler göstererek muhatabın doğru bir seçim yapmasına ve hayat yolu çizmesine yardımcı olacak. Yeni uygulama ile manevi bakım görevlileri üniversitelerde ve bazı sertifika programları ile yetiştirilecek. Bu kapsamda YÖK ile işbirliği çerçevesinde manevi bakım uzmanı yetiştiren belli ilahiyat fakültelerinde dini danışmanlık ve rehberlik bölümlerinin kontenjanları artırılacak. Kısa dönemde projenin hayata geçmesi ve topluma bu algının yerleştirilmesi için kısa süreli eğitimlerle de manevi bakım uzmanları alınacak.

İlk uzman Haziran'da mezun

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Sağlık Bakanlığı tarafından proje çerçevesinde Türkiye'de bir ilk olan yüksek lisans ve doktora programı başlatıldı. 'Manevi bakım uzmanı' yetiştirecek bu eğitim projesinde, 20 öğrenci ders görüyor. İlk uzman adayları 2013'ün haziran ayında mezun olacak.

TSK'da da görev alacaklar

Verilere göre 2009 itibariyle 1 milyonluk Türk Ordusunda sadece 10 tane 'Din İşleri Subayı' bulunuyor ve onların da, zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yaptığı biliniyor. Kışlada son 3 yılda 230 askerin intihar etmesi konusu da dikkat çekerken, manevi bakım uzmanlarının Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) de görevlendirilmesi planlanıyor. Proje çerçevesinde hapishanelerde de manevi bakım hizmetleri verilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda 1950'den bu yana Diyanet ve Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen 'cezaevi vaizleri' modelinden de vazgeçilecek. Manevi bakım görevlileri haftalık tebliğler yerine tam mesai ile çalışacak. Mahkumlar ile hem birebir görüşmelerde bulunulacak hem de gruplara destek verilecek.

Kaynak: ELİF ÖZLEM KARATAŞ / YENİ ŞAFAK GAZETESİ, 18 ŞUBAT 2013.

 

NOT:

Sosyal ve Manevi Bakım Ar-Ge Merkezinden bir Açıklama:

Haberde bazı kavramsal hatalar yapılmıştır. Şöyle ki manevî destek ve rehberlik hizmetlerine ihtiyaç duyan herkese manevi bakım hizmetleri uygulanmaz. Manevi bakım hizmetleri, sosyal ve tıbbı bakım hizmetleriyle birlikte daha çok ağır derecede kronik hastalara, ileri derecede veya birden fazla özürlü olanlara ve(ya) ileri derecede yaşlılara uygulanmaktadır. Kısacası yatalak, demans gibi fiziken, aklen veya ruhen kendi kendine yeterli olamayan ve dolayısıyla başkalarının profesyonel bakımına ihtiyaç duyan kişilere manevi bakım hizmetleri uygulanır. Bunun dışında sağlık, yaşlılık ve özürlülük gibi durumlardan bağımsız ve-fakat sosyal risk grup kapsamında değerlendirebileceğimiz her kesime (manevi bakım değil) manevi sosyal hizmet uygulanır. Her iki yaklaşımın ortak özelliği manevi destek ve rehberlik olmakla birlikte bakıma muhtaçlara bununla birlikte öz bakım gibi bedensel-tıbbi-fiziki destek hizmetleri de uygulanır. Bu kavramsal farkı ayırt etmekte fayda vardır. Dolayısıyla herkese manevi sosyal hizmet uygulanabilirken tıbbi ve sosyal bakımı tamamlayıcı bir unsur olarak manevi bakım sadece bakıma muhtaç kişiler içindir.

Prof. Dr. Ali Seyyar

Sosyal ve Manevi Bakım Ar-Ge Merkezi Üyesi