İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi "Katılım Bankacılığı Yüksek Lisans Programı" Açıyor

 

14 Mart 2012

İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ

İSLAM EKONOMİSİ VE FİNANSI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Amaç

İslam ekonomisi ve faizsiz bankacılık konularında nazari ve uygulamalı araştırmalar yapmak,

Ekonomik ve sosyal gelişmeleri, yapısal sorun ve imkânları bilimsel olarak inceleyip yorumlamak,

Bu alanlarda disiplinler arası bir yaklaşımla yeni bilgiler üretmek, bu amaçla uygulama modelleri geliştirmek,

Katılım bankalarına destek vermek ve dünyada finans konusundaki araştırmaları takip etmek,

Üniversitenin eğitim verdiği ve araştırma yaptığı akademik programlar dışındaki tüm alanlarda sürekli olarak verilecek programlar düzenleyerek, bu programlar aracılığıyla Üniversitenin kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Faaliyetler

Merkez faaliyetleri üniversitemizin İşletme, İktisat, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Psikoloji Bölümlerinin lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim ve öğretiminde katkıda bulunacaktır. Merkez tarafından amaçlara uygun hazırlanan makaleler, dergiler, yayınlar, panel, konferans gibi etkinlikler ile bölümlere akademik anlamda katkılar sağlayacaktır. Yapılacak lisans, yüksek lisans ve doktora tezleri, özellikle çözüm gerektiren konular üzerine yoğunlaştırılacaktır.

 

İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ

KATILIM BANKACILIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

80’li yılların son çeyreğinde ülkemizde faaliyete başlayan katılım bankaları, bankacılık sektöründeki pay ve ağırlıkları her gün artmakta, son on yıldır yaşanan ekonomik ve siyasi istikrar ortamı ise bu önemi daha da pekiştirmektedir. Ülke genelinde katılım bankalarının; reel sektöre ve özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik hizmetlerinin genişlemesi, konut kredisi, bireysel krediler, tüketici kredileri ve gelire endeksli (sukuk) finansal enstrümanların da devreye girmesiyle, kredi ve finansal ürün portföylerinin çeşitlendirilmesi yönündeki eğilimlerinin giderek arttığı görülmektedir. Bu gelişme bir yandan nitelikli işgücüne olan talebi artırırken diğer yandan halen sektörde çalışanların mesleki becerilerini sürekli olarak geliştirme ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.

Katılım Bankacılığı Yüksek Lisans Programımızın amacı; katılım bankalarında veya faizsiz bankacılık alanında çalışan ya da çalışmak isteyen adaylara bu alandaki temel mesleki bilgileri vermek, krediler, risk yönetimi, fon yönetimi ve pazarlama yönetimi alanlarında mesleki tecrübelerini geliştirmek ve müşteri ilişkileri yönetiminde beceri kazandırmaktır. Katılım bankalarında ve faizsiz bankacılık alanında halen çalışan meslek mensupları mesleki tecrübelerine katkı sağlamak ve sektördeki yeni gelişmelere daha hızlı uyum sağlamak amacıyla kişisel gelişimlerine büyük önem vermektedir. Diğer taraftan sektörde kariyer fırsatı arayan yeni adaylar rekabetin yoğun olduğu bu alanda mesleki altyapıyı oluşturmayı amaçlamaktadır. Program, sektörde çalışan ve iş deneyimini akademik kariyer ile geliştirmek isteyen adaylara ve yeni mezunlara önemli bir fırsatlar sunmaktadır.

 

MUHTEMEL DERS PROGRAMI

1. Dönem (Zorunlu Dersler)
1 Katılım Bankacılığına Giriş
2 Finansal Piyasalar ve Kurumlar
3 Katılım Bankalarında Aktif-Pasif Yönetimi
4 Alan Seçmeli Ders 1
5 Alan Seçmeli Ders 2
6 Alan Seçmeli Ders 3
Seminer

2. Dönem (Zorunlu Dersler)
1 Kredi Analizi
2 Bankacılık Hukuku
3 Katılım Bankacılığı Muhasebesi
4 Alan Seçmeli Ders 4
5 Alan Seçmeli Ders 5
6 Alan Seçmeli Ders 6
Seminer

3. ve 4. Dönem (Zorunlu Dersler)
Bitirme Projesi

1. Dönem (Seçmeli Dersler)
1 Müşteri İlişkileri Yönetimi
2 Dış Ticaret ve İşlemleri
3 Hazine ve Fon Yönetimi
4 Yönetim Bilgi Sistemleri
5 İnternet Bankacılığı

2. Dönem (Seçmeli Dersler)
1 Kurumsal Krediler ve Pazarlaması
2 Risk Yönetimi
3 Türk Bankacılık Sistemi
4 Bireysel Krediler ve Pazarlaması
5 Kredi Kartları ve Pazarlaması